Brandenburg Cup – třetí den

Semifinálové boje:

Váha 56kg – Viktor Agateljan boxoval proti domácímu Omaru El Hagovi. První kolo se opravdu náš boxer snažil udržet vyrovnaný výsledek ovšem to se mu nepodařilo. Prohráli jsme 5:1. Soupeř lépe zasahoval tvrdšími údery. Druhé kolo proběhlo v podobném podání, Viktor se snažil o bodování na hlavu ovšem bezúspěšně. Prohrávali jsme 10:5. Ve třetím kole se snažil soupeře zasahovat zadní rukou, ten ale výborně unikal.

Váha 69kg – Patrig Balog boxoval s úřadujícím Mistrem Evropy Juniorů Igorem Kharitonovem. Před nástupem k zápasu byl psychicky Patrik velice vyrovnaný a dobře naladěn. První kolo proběhlo z obou stran taktizováním a snaze bodovat na základě chybování druhého. Toto kolo skončilo 0:0. Oba boxeři byli v tomto kole upozorněni na to aby více boxovali. Ve druhém kole se Patrik snažil o zasažení ze zadní ruky, což se mu i několikrát povedlo. Podle hodnocení Pavla Krpce, který byl velice příjemně překvapen Patrikovým výkonem, skončilo toto kolo 2:2. Přesto jsme prohrávali 2:1. V této pauze šel technický delegát k ringovému rozhodčímu a nakázal mu, aby hned ze začátku třetího kola veřejně napomenul oba boxery za malou aktivitu. Ringový rozhodčí takto ač nechápavě učinil pouze na naší straně. Tudíž jsme přišli o možnost nadále taktizovat a Patrik tak šel vabank. Dle nás byl ve výměnách lepší, byl iniciativnější přesto jsme toto kolo prohráli a celkový výsledek byl 5:1. Podle rozhodčích, kteří měli v průběhu tohoto zápasu volno by většina dala toto kolo Patrikovi. Veřejné napomínání se mi viditelně nelíbilo a technický delegát si toho byl vědom. Proto za mnou po zápase přišel s výše uvedeným výsledkem 5:1 a změnil jej na 5:3 se slovy, že pokud chci dát protest stejně jej nevyhraji. S Pavlem jsme se po zápase shodli, že pokud by ringový rozhodčí neudělal chybu s veřejným napomínáním, mohl tento zápas skončit všelijak. Osobně si myslím, že tomuto zápasu slušela remíza, ale i přesto vím, že by Patrik prohrál na pomocné body. Po debatě s trenéry z jiných zemí to bylo předčasné finále.

Z tohoto turnaje si Česká reprezentace odváží 2 bronzové medaile.

Závěr: Tento turnaj byl velmi silně obsazen. Vzhledem k blížícímu se MS v Thajsku se zde účastnili juniorské špičky z celé Evropy a přijela také reprezentace Kanady. Příjemně zde překvapil talentovaný Vojtěch Hataš. Solidní výkon zde předvedl Viktor Agateljan, kterému bohužel chybí důraz v úderech a síla. Fyzicky je ovšem velice dobře připraven. Evropskou boxerskou špičku včetně jejich trenérů a nás dvou příjemně překvapil svými výkony Patrik. Je vidět, že když je Patrik v plném tréninku a pod dohledem, dokáže ze sebe dostat více než si myslí.

K organizaci turnaje mám dvě výhrady. Tou první je ubytování. Problémem je hlavně to, že nás ubytovali 12km od místa, kde se boxuje a stravuje. To byl pro nás velký problém, vzhledem k tomu, že s námi byl i rozhodčí Pavel Krpec. Jeho denní program se totiž neslučoval s naším. Vyřazovací boje byly rozděleny na tři část ( 11:00,15:00 a 19:00). To vše jsme museli skloubit a tím pádem jsme strávili mnoho času cestováním. Druhou je rozhodování a nevídaným nadržováním domácím boxerů. Pokud chceme vážně držet krok s Evropou musíme na takovéto turnaje vozit celou reprezentaci včetně zástupce ČBA. Doporučuji trenérské radě, aby co nejdříve schválila nominaci reprezentantů na MS a stanovila pevný plán přípravy (2×10 dni soustředění).

Se sportovním pozdravem Jan Balog a Pavel Krpec