Boxeři v Litvě překvapili (7. – 9. 2. 2008)

Boxeři v Litvě překvapili (7. – 9. 2. 2008)

Ve dnech 7. – 9. února 2008 se minivýprava českých boxerů zúčastnila mezinárodního turnaje v Litvě. Naši boxeři nastoupili v sestavě – 50 kg Jiří Štádler, -52 kg Patrik Balog, -57 kg Václav Hejda a -63 kg Vít Král. Vedoucím výpravy byl Luboš Stach a sekundovali trenéři Jan Balog senior a Vít Král senior. Turnaj se konal ve městě Marijampole za účasti polských, lotyšských, litevských a českých boxerů. Celkem se zúčastnilo 120 závodníků rozdělených do přípravky a kadetů.

„Po vážení a losování nám bylo jasné, že se tady sjeli nejen ti nejlepší z Litvy, ale také Poláci a Lotyši přijeli v silných sestavách, kde nechyběli účastníci mistrovství Evropy žáků a mistři republik svých zemí. Úplnou „náhodou“ měli naši boxeři v úvodních zápasech proti sobě vždy mistra republiky. Přesto, že naši kluci měli za sebou úmornou osmnáctihodinovou cestu, byli v dobré kondici a na zápasy se těšili“, hodnotil úvod turnaje vedoucí výpravy Stach.

První z našich nastoupil patnáctiletý Jiří Štádler proti Šalkaenkasovi z Litvy ve váze do 50 kg. Jirka měl od počátku zápasu převahu, když před útoky soupeře dobře uvolňoval do seidstepů a pak přesně zasahoval hlavu soupeře. V druhém kole Jirka přitvrdil a zvýšil frekvenci úderů, převážně dobře vytahovanými direkty. Celé kolo měl jasnou převahu. Ve třetím kole Jirkovi docházely síly. Po kombinaci úderů „vytuhl“ na nohou a již tak rychle neuvolňoval. Za to byl trestán kontry od soupeře, který se pak okamžitě snažil „zavěsit“. Přesto Jiří Štádler zápas dovedl do vítězného konce a zvítězil 3:0 na body.

Ve druhém zápase proti Patriku Balogovi nastoupil ve váze do 52 kg Mocka z Lotyšska. V tomto zápase bylo odlišné pojetí boje, náš boxer bojoval chytře, technicky a s přehledem. Soupeř šel do útoků silově „ po ráně“. V tomto duelu však vítězila chytrost nad silou. Patrik uměl dobře uvolňovat před někdy zbrklými útoky soupeře a čistými údery na soupeřovu hlavu bodoval. Fyzicky Patrik Balog vydržel v rychlém tempu až do konce boje a zvítězil 3:0 na body.

Další zápas ve váze 57 kg vybojoval Václav Hejda proti Kožuchovasovi z Litvy. Vašek moc chtěl vyhrát. Jenže zápas nezvládl hlavně psychicky. Vaškovy útoky byly bezhlavé, zbrklé. Padal do úderů, nohy stály a trup šel dopředu. Litevec po uvolnění bodoval jednotlivými údery, což mu stačilo k vítězství. „ Znám jeho výkony z první ligy mužů a tam boxuje úplně jinak“, konstatoval po zápase trenér Balog..

Poslední z našich boxerů, Vít Král nastoupil ve váze do 63 kg proti Antipovasovi z Litvy. Vítek v zápase prokázal velice dobrou formu a vynikající fyzický fond. Úvod zápasu byl trošku vlažnější a borci spíš čekali na chybu soupeře. Od druhého kola to byla však nesmlouvavá bitva, kdy Král dokázal eliminovat útoky protivníka a dobře zasahoval trup i hlavu kombinacemi úderů. Vít Král byl ten, kterému po tomto urputném, ale technicky vedeném boji zvedli ruku a naše výprava tak měla tři borce ve finále.

Ve finále Jiří Štádler bojoval proti Ékelisovi z Litvy a v duelu Jirka od úvodního gongu přesně zasahoval soupeře čistými direkty a háky na hlavu. Také dobře uvolňoval a hned se vracel s tvrdými kontry. Po celá tři kola byl výrazně lepší, tentokrát fyzicky vydržel a zaslouženě zvítězil na body. „V tomhle zápase se ukázalo, že ti lepší z litevských boxerů, byli proti nám nasazeni již do semifinálových bojů. Včera jsem se nadřel mnohem víc“, prohlásil po vyhraném finále Štádler.

Druhý z našich, Patrik Balog, ve finále narazil na Lotyše Skurdelise, druhého z mistrovsví Evropy žáků. Přesto, že se snažil, na fyzicky silnějšího soupeře nestačil. Ten jej často zahnal do provazů, kde jej „zpracovával“. Po druhém kole mu sekundati sundali rukavice. Nebylo by rozumné před republikou kadetů riskovat zranění našeho borce. I tak Balog svým kvalitním výkonem na turnaji naopak překvapil a ukázal, že pokud se zapracuje na jeho psychice, bude tento teprve třináctiletý boxer příslibem do budoucna.

Z našich borců poslední finálový zápas vybojoval Vít Král proti Litevci Kaupinisovi. Soupeř byl „tvrďák“ s dobrou fyzičkou a v prvním kole šel přes Vítkovy údery. Stále se jej snažil „sundat“. Naštěstí Vít Král prokázal skvělý postřeh a útoky Litevce šly do prázdna a následně schytal Vítkovy rychlé kontry. Vít Král dokázal fyzickým fondem a chytrým, technickým bojem „převálcovat“ Kaupinise ve druhém a třetím kole a zvítězil tak na body u všech rozhodčích.

„Dvě první a jedno druhé místo bylo určitě překvapením, vždyť v poslední době naše mládežnické výpravy z mezinárodních turnajů moc „cenných kovů“ nevozí. Výsledky jsou o to cennější, když si uvědomím, že borci museli cestu na turnaj v plné výši hradit ze svého, včetně sekundantů a mne“, na závěr zhodnotil vystoupení našich boxerů v Litvě, vedoucí výpravy Luboš Stach